O nama

DRUŽBA MALA - ALI ODABRANA!

 

Dječija knjiga, firma-kćerka Bosanske riječi Sarajevo, ima samo četvero zaposlenih i dvojicu komercijalista. Pa ipak, u sezoni prodaje udžbenika, koja je uvijek puna nervoze i raznih iznenađenja, posao funkcioniše savršeno - sve knjižare su na vrijeme snabdjevene, eventualne greške odmah se otklanjaju, nastavnici i roditelji dobijaju odmah odgovore na sve upite…

Kako je to moguće, često nas pitaju.

Moguće je zato što svi radimo od jutra pa dok se posao ne završi - dakle otprilike do deset uveče, što radimo i subotom i nedjeljom i što svako zna svoj posao. Za petnaestak dana, koliko otprilike traje najteži dio sezone, mi isporučimo oko 150.000 udžbenika (oko 50 tona!), što sve prođe kroz naše ruke. A onda, nakon "velike" sezone, dolazi "mala"- povrat neprodatih udžbenika, koje opet treba propustiti kroz svoje ruke: prebrojati, razvrstati, složiti, upakovati, evidentirati…

Nakon sezone opet nema odmora - pripemamo nove rukopise za konkurs, idemo na sajmove knjiga, organizujemo susrete autora i nastavnika… I tako cijele godine, sve do nove sezone.

Mi smo jedan od tri najveća izdavača udžbenika u Federaciji BiH, a što se lektire tiče, tu smo dominantni. To smo postigli jer smo na samom početku, prije 18 godina, shvatili da su autori srce izdavačke kuće i da treba imati uza se one najbolje. Bez obzira na pritiske, podmetanja, podmićivanja i korupciju u svim oblicima, koja je u ovoj oblasti uzela zastrašujuće razmjere, mi se nikad nismo htjeli time baviti pa smo ipak opstali. Zahvaljujući, prije svega, najboljim autorima i onim nastavnicima koji su gledali interes djece a ne ko će im pokloniti nešto (i tako ih zapravo poniziti, jer onaj nastavnik koji je dopustio da ga neko "kupi" ponizio je sam sebe). I zahvaljujući, dozvoljavamo sebi da to kažemo, našem radu i radosti koja nas ispunjava što smo, i pored sveg haosa u kojem živimo i radimo, vrlo uspješni. Ako i dalje budemo imali podršku prosvjetnih radnika - mi se ni ubuduće nemamo čega bojati.

Budislav Vojinović, direktor

Selma Isić, urednica

Emir Hadžić, šef skladišta

Edin Salihagić, distributer

Amir Vatreš, komercijalista za Zeničko-dobojski kanton

 

Našem timu možete uvijek vjerovati. Mi vas nikad nećemo iznevjeriti. Ako nekad nešto i ne možemo učiniti za vas - mi ćemo vam to reći, nikad vas nećemo držati u neizvjesnosti.