Petar Kočić

Petar Kočić rođen je 1877. godine u selu Zmijanje u Bosanskoj Krajini. Rano je ostao bez majke, a otac mu je bio svećenik u manastiru Gomionica, gdje je Petar Kočić završio prva dva razreda osnovne škole. Sljedeća dva razreda završio je u Banjaluci, a gimnaziju je pohađao u Sarajevu.
Međutim, zbog političke aktivnosti morao je otići iz Sarajeva u Srbiju, gdje je nastavio gimnazijsko školovanje.
Godine 1899. upisao se na studij slavistike u Beču, gdje je i apsolvirao 1904. godine. Nakon studija bio je profesor srpskog jezika u Skoplju (Makedonija).
Tematsko-idejna osnova u većini Kočićevih pripovjedaka jeste život seljaštva u Bosanskoj Krajini za vrijeme austro-ugarske vladavine. Tom tematskom krugu pripadaju neke od najboljih Kočićevih pripovjedaka: Jablan, Grob slatke duše, Vukov gaj, Težak. Poseban tematski krug čine Kočićeve pripovijetke o surovim i veleljepnim krajolicima bosansko-krajiških sela i o sudbinama kršnih krajiških seljaka koji često imaju tragičan završetak u uslovima surovog i mukotrpnog življenja u krajiškim planinama. Takve su tematike Kočićevih pripovjedaka Kroz maglu, Kroz svjetlost, U magli, Kroz mećavu.
Za života Petar Kočić je objavio više zbirki pripovjedaka, kao i čuveni pozorišni komad Jazavac pred sudom.

Knjige Autora